fbpx

5+ De leukste Kleine Bedrijfjes voor vintage kleding.

Tweedehands en vintage kleding wordt steeds populairder! En niet zonder reden: Het is niet alleen een stuk duurzamer, maar ook vaak een stuk origineler dan een nieuw item :-). En wist je dat je vintage kleding tegenwoordig ook steeds makkelijker online kunt vinden, bij onwijs toffe Kleine Bedrijfjes?

In deze blog geef ik je meer info over wat vintage kleding precies is, hoe je het kunt herkennen en waarom het duurzamer is dan nieuwe kleding. Én ik zet daarnaast mijn favoriete webshops voor vintage kleding graag voor je op een rijtje!

Wat is vintage kleding?

Dat de term vintage hip is, is geen geheim meer. Hij wordt vaak gebruikt, maar soms zelfs bij nieuwe kleding en daarmee onterecht! Want weet jij wanneer we mogen spreken van vintage kleding?

Helemaal afgebakend is de definitie niet, maar vintage kleding komt meestal uit de periode tussen 1920 en 1980 en is eigenlijk altijd van goede kwaliteit. Het hoeft daarnaast niet per se tweedehands te zijn, maar kan ook nog ‘nieuw’ zijn, doordat niemand het eerder gedragen heeft. Snappie?

En hoe herken je het?

Het herkennen van vintage kleding is niet altijd even makkelijk, maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:

Het (was)-label
Is vaak groter en kleurrijker bij vintage kleding. Daarnaast vallen maatjes meestal kleiner en stonden er tussen 1940 en 1970 ook nog wel eens halve maatjes op labels. Bij vintage kleding vind je verder altijd maar één soort maat en dus geen tabelletje met Europese maten en Amerikaanse maten.

Waslabeltjes werden pas toegevoegd aan kledingstukken vanaf de jaren 60. En op de waslabeltjes van vintage kleding staat uiteraard geen ‘made in China’ ;-).

Kwaliteit en materiaal
Zoals gezegd is vintage kleding vaak van goede kwaliteit, omdat het bedoeld was om jaren mee te gaan. Materialen waren vaak stevig en niet synthetisch, maar natuurlijk. Er werd dus weinig tot geen gebruik gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester, fleece en acryl.

Werd er toch gebruik gemaakt van (semi) synthetische materialen? Dan hadden deze vaak namen die we nu niet meer zullen herkennen, zoals Rayon (viscose), Dralon en Enkalon (gesponnen kunstvezel) en Orlon (een soort acrylvezel).

Sluitingen
Sluiting aan de zijkant? Dan is je kledingstuk waarschijnlijk uit de jaren 30 t/m 50. Vaak waren dit een haak en oog of drukknopen, maar vanaf midden jaren 30 werden er ook metalen ritsen gebruikt. Is de rits kunststof en/of aan de achterkant? Dan is je kledingstuk van na 1960.

Foto: Onur Bahçıvancılar

Is vintage kleding duurzaam?

Yes, zeker! Want wanneer je investeert in vintage of tweedehands kleding, geef je bestaande items een nieuw leven. Er hoeven geen nieuwe grondstoffen verbruikt te worden en het belandt ook niet op een afvalberg: Jaarlijks wordt in Nederland bijvoorbeeld nog steeds zo’n 238 miljoen kilo textiel weggegooid! Je maakt dus gebruik van wat er al is en dat maakt vintage duurzaam.

De leukste kleine shops voor vintage kleding.

Shoppen voor vintage kan natuurlijk prima bij je lokale kringloopwinkel, maar dan moet je zelf nog flink aan de slag om de mooiste pareltjes te scoren! Laat je het liever over aan de pro’s? Check dan deze even bij deze fijne Kleine Bedrijfjes, die de tofste vintage items voor je scoren!

Vintess Vintage.

Vintess vintage is het heerlijke vintage fashion walhalla van Tessa. Een echte passie, maar dat is denk ik niet zo gek natuurlijk als je opgegroeid bent tussen de stoffen en bolletjes wol, omdat je ouders een eigen kledingwinkel hadden. Veel kleding werd zelfgemaakt, waardoor Tessa al van jongs af aan leerde over verschillende stoffen en hun kwaliteit. 

Inmiddels is Tessa’s zolder omgebouwd tot een waar paleis vol vintage kleding en probeert ze haar webshop gevuld te houden door altijd (écht altijd) op zoek te zijn naar mooie parels voor haar klanten. 

Nieuwsgierig geworden? Check Vintess vintage dan hier!

Vintess Vintage | Eigenaresse Tessa op haar zolder met vintage kleding.

Daffies Vintage.

Nog zo’n fijne vintage webshop is die van Daphne. Haar vintage kleding komt met name uit Italië en is veelal met de handgemaakt: 

“Ik doe mijn best verschillende maten in te kopen, en de meeste kleding komt uit de jaren 60/70. Dat is dan ook mijn favoriete periode. Elk item is uniek, kleine kans dat je iemand vindt met hetzelfde item als jij!”

Je vindt deze vintage shop hier terug.

Daffies Vintage | Vintage kleding winkel in Zierikzee.

LABEL035.

Gina is de eigenaresse van het duurzame bedrijfje LABEL035. Wat ooit begon met de verkoop van haar eigen kleding is uitgegroeid tot een serieuze webshop voor pre-loved én nieuwe merkkleding.

“Met z’n tweeën zorgen wij dat alle kleding ingekocht, nagekeken, gefotografeerd en in de webshop geplaatst wordt.”

Absoluut geen rommel dus, maar echt unieke kledingstukken. Altijd van hoge kwaliteit en ook nog eens lekker duurzaam :-). 

Alle info over deze toffe shop vind je hier.

LABEL035 | Duurzame tweedehands merkkleding.

Nog meer Kleine Bedrijfjes voor vintage kleding.

Dankzij de enthousiaste reacties op Instagram heb ik het lijstje met fijne vintage shops flink kunnen aanvullen! Hieronder vind je nog meer toppers waar je terecht kunt voor jouw vintage kleding.

Update februari 2021:
Betje Krul | Clothes for men, women and unicorns.
Dagmar Vintage Stories | Elegant, feminine, no nonsense vintage.
Temple of Treasure | Celebrating forgotten textiles and vintage pieces.
Roses and Rubies vintage | Handpicked vintage.
Margootje Vintage | Vintage online shop.
DEV | Design en Vintage in Venlo.
Modejacht Vintage | Vintage shop in Leiden.
Vintage Vetements | High quality handpicked vintage items.
VNTG | The label doesn’t tell the whole story.
De Vintarage | For Thriftlovers.
Tubai’s Vintage Sieraden | Oneindig liefde voor vintage sieraden.
Kleding Boetiek | Vintage & Preloved.
Merurro Shop | Dé plek waar de stap naar een duurzame kledingkast super easy is.
BOOTS WE LOVE | The most beautiful Sendra & platform boots.
Vintess Vintage | Vintage and Pre-loved items on storysales.
Velvet River Vintage | connecting women through vintage clothing, sustainable fabrics and storytelling.
Word eens wakker | Tweedehands was nog nooit zó leuk!
De Bovenste Plank | Voor trotse kringlopers en bij overvolle kasten.
Vintage 2.0 | Handpicked Vintage with love.
SugarSugar | The finest treasures from 1950’s-1990’s: clothing, shoes and accessories.

Ken jij nog meer leuke Kleine Bedrijfjes die vintage kleding verkopen? Let me know in de comments!

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Klein Bedrijfje
Blogcategorieën
Nieuwste blogpost

Een huisnummerbord wordt ook wel het visitekaartje van je huis …

Wil jij niets missen?

Word ook een insider van Klein Bedrijfje voor exclusieve updates, winacties en meer…

Gerelateerd

Schrijf je in!
En wees als eerste op de hoogte van acties, nieuwe bedrijfjes en meer.