fbpx
Tips voor een plasticvrije badkamer.

Duurzaam wonen | 6 tips voor een plasticvrije badkamer.

Plasticvrij leven is, zoals we inmiddels weten, niet altijd even makkelijk.. Bijna alles zit in plastic verpakt of (veel erger nog) bevat zelfs microplastics! Gelukkig helpen zelfs de kleinste beetjes én is het in je badkamer vrij eenvoudig om alsnog te bezuinigen op plastic. Zeker met deze 6 tips voor een plasticvrije badkamer ;-)!

Plasticvrije Badkamer.

Toen ik onze duurzame reis begon was het eerste dat ik verving mijn wattenschijfjes. Het alternatief daarvoor, de herbruikbare wattenschijfjes, leek zo’n makkelijke en goede oplossing dat ik het niet meer aan mijzelf kon verantwoorden om elke keer een nieuw pak watjes te kopen. In plastic, om eenmaal te gebruiken.. Bleh!

De wasbare watjes bevielen zo goed dat ik op zoek ging naar meer duurzame alternatieven en al snel gebruikte ik heel veel van onze ‘normale’ producten voor het laatst. Inmiddels is onze hele badkamer (zo goed als) plasticvrij, herbruikbaar óf hervulbaar en, ondanks dat we echt niet perfect zijn, ben ik daar best trots op :-).

Herbruikbare wattenschijfjes.

Over die herbruikbare wattenschijfjes gesproken.. Ik heb zo’n 2 jaar geleden eerst een probeersetje gekocht, zodat ik wat verschillende versies kon uitproberen. Zelf vind ik de wattenschijfjes van Les Tendance D’ Emma het fijnst, omdat deze het beste schoon lijken te worden in de was. Bij het Klein Bedrijfje Eco Nutty vind je soortgelijke, herbruikbare wattenschijfjes terug.

Eco Nutty | Herbruikbaar waszakje of groentezakje en wasbare wattenschijfjes
Eco Nutty | Wasbare wattenschijfjes met herbruikbaar waszakje.

Houten wattenstaafjes.

Naast herbruikbare wattenschijfjes, bestaan er tegenwoordig ook herbruikbare wattenstaafjes! Wij hebben zelf, sinds kort, de versie van Lastswab in huis. En hoewel we nog steeds het liefst ‘normale’ wattenstaafjes gebruiken, groeit de liefde ;-). Je vindt dit herbruikbare exemplaar onder andere bij Miisha.

En gebruik je, net als ik, liever wattenstaafjes met katoen? Kies dan voor de houten of bamboe varianten, zonder plastic.

Shampoobars en haarzepen.

Wist je dat wij Nederlanders gemiddeld bijna 90 miljoen flessen shampoo per jaar gebruiken?! Van dat aantal schrok ik zo, dat we besloten geen shampooflessen meer toe te laten in ons huishouden. Er zijn namelijk hele fijne en plasticvrije alternatieven! Tegenwoordig koop ik alleen nog maar vaste zepen in papieren verpakking. En eerder schreef ik zelfs al een blog over mijn favoriete haarzepen en shampoobars, omdat het switchen van vloeibaar naar vast niet alleen super duurzaam is, maar ook goed voor je haar :-).

Vaste zeep in plaats van vloeibaar.

Naast het vervangen van je shampoofles, kun je natuurlijk ook alle andere vloeibare zepen in huis vervangen voor een vaste versie. Zo hebben wij in de keuken, voor de afwas, een Bubble Buddy van Foekje Fleur staan en hangt er in de douche een netje met een zeepje die niet op is gegaan tijdens een hotelovernachting.

Menstruatiecup en herbruikbaar maandverband.

Oké, een onderwerp dat niet vaak besproken wordt, maar wat écht heel makkelijk plasticvrij kan: Je menstruatie! Gemiddeld menstrueren we zo’n 38 jaar en gebruiken we daarin bijna 10.000 tampons (of maandverbanden) die allemaal bij het afval belanden. Tampons die niet alleen in plastic zijn verpakt, maar ook vaak plastic bevatten! Of herbruikbaar maandverband en menstruatiecups ook daadwerkelijk duurzamer zijn is helaas niet helemaal duidelijk. Het wassen kost immers veel energie, maar ze dragen in ieder geval niet bij aan het plasticprobleem, doordat je ze een lange tijd kunt hergebruiken.

En, nog één ding dat ik zeker weet: Ik kan niet meer zonder m’n cup en ga never, nooit meer terug naar iets anders :-).

Alles voor duurzaam menstrueren, zoals herbruikbaar maandverband en menstruatiecups, vind je onder andere bij webshops Groene Daan en Miisha.

Plasticvrije badkamer met menstruatiecup.
Herbruikbare menstruatiecup

Safety Razor.

Gevreesd door velen: De Safety Razor. Ook ik vond het spannend om hem uit te proberen, maar na twee keer gebruiken was ik eraan gewend. Zonder bloederige taferelen ;-).

Dit plasticvrije alternatief voor scheren bevalt mij inmiddels prima. Mede omdat ik een stuk minder last heb van irritatie ten opzichte van plastic wegwerpmesjes en omdat nieuwe mesjes ook nog eens spotgoedkoop zijn!

Kleine Bedrijfjes voor jouw plasticvrije badkamer.

Nieuwsgierig bij welke Kleine Bedrijfjes je terecht kunt voor de mooiste, plasticvrije producten? Check dan het onderstaande lijstje eens!

Miisha | Webshop met duurzame en zero-waste producten.
Origanic | Natuurlijke cosmetica, met plasticvrije verpakkingen.
Zeeplokaal | Duurzame en natuurlijke zepen voor haar en lichaam.
Eco Nutty | Zero-waste webwinkel voor thuis.
Groene Daan | Duurzaam en plasticvrije producten.
Biobee’s | Zero-waste webshop.
Mooi & Duurzaam | Van binnen en van buiten mooi en duurzaam.

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Klein Bedrijfje
Blogcategorieën
Nieuwste blogpost

Een huisnummerbord wordt ook wel het visitekaartje van je huis …

Wil jij niets missen?

Word ook een insider van Klein Bedrijfje voor exclusieve updates, winacties en meer…

Gerelateerd

Schrijf je in!
En wees als eerste op de hoogte van acties, nieuwe bedrijfjes en meer.