fbpx

Black Friday | Over kleine bedrijfjes en bizarre kortingen.

Het is weer zover: Black Friday staat voor de deur. Vanaf half november (uhm.. tsja sommige zijn er al iets eerder bij) kun je weer een hele hoop mooie producten voor een prikkie scoren. Dat lijkt allemaal hartstikke tof natuurlijk, maar voor Kleine Bedrijfjes is het bijna niet te doen om hieraan mee te doen..

Black Friday

Als trotse supporter van kleine bedrijfjes zit ik namelijk toch ineens in een tweestrijd. Ik ben gek op mooie interieurproducten en heb niet voor niets een interieurblog: FOXandsome.com. Nieuwe producten shoppen (tsja, soms met korting) vind ik hartstikke leuk en ik kan echt heel gelukkig worden van een koopje! Maar.. dat heeft helaas ook gevolgen.

Want die kleine bedrijfjes waar ik ook zo’n fan van ben zijn juist het slachtoffer van deze Black Friday madness. Zij worden door de stuntprijzen bij de concurrenten vaak gedwongen hun prijzen ook te verlagen en daardoor is het nog maar de vraag of ze überhaupt winst maken. De kosten voor het maken van hun mooie producten gaan namelijk niet omlaag.

Voor FOXandsome.com schreef ik vorig jaar een blog over Green Friday, met toffe acties van grote bedrijven en andere alternatieven. Maar daarnaast zijn er ook veel andere initiatieven en kleine bedrijfjes die op hun eigen manier ‘meedoen’ aan Black Friday. En dat is stiekem nog veel leuker!

Circular Monday.

In 2017 werd in Zweden gestart met een tegengeluid voor Black Friday: De maandag ervoor stond voortaan in het teken van sustainability en werd White Monday genoemd. Inmiddels een bekend fenomeen in Europa, die eigenlijk wel een nieuwe naam verdiende. Want de werelwijde consumptiemaatschappij zou niet zwart of wit moeten zijn, maar circular!

Circular Monday staat dan ook niet in het teken van zo veel mogelijk kopen voor een koopie, maar gaat over circular consumeren: Reuse – Repair – Rent.

Doe jij hier ook liever aan mee? Morgen is het zover, want dan is het Circular Monday! Check de Instagrampagina achter dit initiatief voor meer info 🙂.

#Byebuyfriday

Oh wow, nog zo’n kneitergoed idee: Bye Buy Friday van webshop Shop Like You Give A Damn. Op vrijdag 27 november krijg je bij hun namelijk geen korting, maar betaal je juist extra! Wél 10% om precies te zijn.

Uiteraard niet voor hun eigen pocket, maar voor het goede doel. Sterker nog: de extra omzet wordt zelfs verdubbeld!

Meer over weten? Mede-oprichtster Kim schreef een hele fijne blog over de (negatieve) impact van fast fashion en Black Friday én hoe je duurzamer kunt shoppen.

Anti-reclame The Green Labels.

Bekend met The Green Labels? Bij deze webshop shop je alleen maar kleding van ‘green’ labels, of te wel merken die een positieve impact hebben op jou én de wereld. De site bevat een hele berg kleine, Nederlandse labels en is écht een go-to als je op zoek bent naar duurzame kleding. Maar hoewel de producten duurzaam zijn, is het natuurlijk altijd beter niet te kopen en dus alleen als je het echt nodig hebt. The Green Labels is daarom, vanwege Black Friday, begonnen met een campagne tégen het kopen van hun producten. Toch iets nodig? Shop het dan duurzaam!

Nieuwsgierig naar alle duurzame bedrijfjes op kleinbedrijfje.nl? Kijk dan hier!

Kloffie zonder korting.

In mijn blog over de leukste, kleine winkels van Haarlem schreef ik al eens eerder over deze toffe shop. Kledingwinkel Kloffie kwam twee jaar geleden al met een heel duidelijk statement: “Wij doen niet meer aan Black Friday.” En dat werd gewaardeerd! De reacties op hun facebookpost waren alleen maar positief en klanten roemde Kloffie’s transparante aanpak. Vorig jaar besloten ze Black Friday blauw te kleuren. Er werd nog steeds geen korting uitgedeeld, maar in plaats daarvan ging 20% van elke aankoop naar The Ocean CleanUp. Ook dit jaar doneren ze een deel van de omzet aan het goede doel: “Onze klanten werden hier blijer van dan die paar procenten extra korting en wij ook gelukkiger dan van wat extra omzet.”

“Zwart geld” bij Tiendas Diferentes.

Nog zo’n fijn initiatief komt van Jeanette, van winkel Tiendas Diferentes. Zij heeft besloten geen korting, maar “zwart geld” uit te gaan delen op Black Friday. Geen echt geld natuurlijk (há, we wish), maar bijna net zo leuk: Muntdrop!

Say NO to Black Friday bij Bobbinhood.

Een heel fijn Instagramaccount om te volgen vanwege al het moois, maar ook vanwege hun statements! Bobbinhood en eigenaresse Barbara zeggen NO to Black Friday. En met een duidelijke reden: “Black Friday was invented years ago to move old stock, to make room in the warehouses for the new year. That is decades ago, these days companies produce extra under a lot of pressure (cheaper! Faster!) especially for Black Friday. Putting more pressure on the (fashion) industry, more pressure on workers in far away countries who are stuck in this cycle.”

Beter kan ik het zelf eigenlijk niet zeggen :-).

Nog meer NO to Black Friday.

Ook deze bedrijfjes zeggen NO to Black Friday, maar zijn zeker de moeite waard om even een kijkje bij te nemen. Bijvoorbeeld voor de cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst ;-).

StudioZomooi | Geen extra korting, wél de allerleukste plek voor je cadeautjes. En dat is die paar eurootjes meer dan waard.
Pavona.nl | Voor natuurlijke cosmetica de place to be! Geen korting voor Black Friday, maar t/m 31 december 10% korting als je je inschrijft voor Edwina’s nieuwsbrief. Give a little, take a little ;-).
KESHI studio | NO to kneitergoedkope troep, want bij Marieke vind je prachtige en unieke sieraden. Stuk voor stuk door haarzelf handgemaakt.
Mientje Fröbel | Niet goedkoper op Black Friday, maar een eerlijke prijs voor haar producten. Uit liefde voor het ontwerp!

Wat vind jij van Black Friday? Ken je misschien nog andere toffe initiatieven? Let me know!

Laat een reactie achter

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Klein Bedrijfje
Blogcategorieën
Nieuwste blogpost

Een huisnummerbord wordt ook wel het visitekaartje van je huis …

Wil jij niets missen?

Word ook een insider van Klein Bedrijfje voor exclusieve updates, winacties en meer…

Gerelateerd

Schrijf je in!
En wees als eerste op de hoogte van acties, nieuwe bedrijfjes en meer.